Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

12 March 2008

Sannen at Kelian Farm..New Penghuni (omputih cakap penghuni ape??)

Assalamualaikum dan salam penternakan...

peh apa nak citer r..kena update gak tp otak makin tepu r nak update apa...bukan takde maklumat tapi maklumat yang ada kena upload..skrg ni aku punya intenert fuhh boleh tahan lembap la laju dia..nak upload gambar pun susah gak..itu yang suram je rumah aku ni..bila tah geng telekom ni nak baiki kabel tepon kat umah aku ni..dah lama sangat ni...depa mogok ke tunjuk perasaan protes (hahaha)

n then aku baru perasan salah satu penyebab otak aku pun tepu sebab ada sarang tebuan berapa kilo tah tasa kepala aku..rupanya dari raya poasa lepas aku tak gunting rambut..kalo panjang mengurai ikal mayang cam Maya Karin ke takpe gak..ini satu spesis ngan geng "timaaa kaseeeeeyyyy"..hahaha..malam ni pas Magrib gak aku gi tebas sarang tebuan ni..sebab waktu ni la aku free...time lain tu sebok hape tah..(peh dah takde citer sampai bab rambut pon citer..tp penampilan penternak kena ada beb..baru org pandang tinggi..ini serabai je, org tengok pun keje ni lekeh..kasi up skit profesion penternak ni..)

minggu ni jugak aku dapat durian runtuh..baru ni ada penternak tempatan jual kambing cross saanen dia kat aku..1 ekor bapak 4 ibu dan dara langsam RM2400.aku tak cakap banyak abis je amik rumput utk kambing aritu terus amik duit pegi amik kambing tu..tunggu 2,3 jam lagi mungkin org dah sapu..tula kelebihan bila berkawan dengan penternak2 tempatan..kot mana dulu dia cari kawan2 utk jual ternakan dia baru cari org lain sebab dia dah tau cara kita bela serta pengurusan camna..org2 lama bele ni kalo nak jual pun dia tengok orang gak..bukan pakai jual borong je..dia pun sayang kambing dia tapi dah tak larat nak jaga..dah tua..paling besar ibu saanen tu rasa2 aku kat 65-70KG ada la berat dia.susu sekali perah satu tetek (sory bahasa mybe kasar tp ni proses pembelajaran dan pemahaman kena jelaskan) kat2 seliter..kalo perah pagi petang mau2 kat 3 liter lebih jugak la..banyak r tu..kenyang anak2 kambing di sekitarnya..yang kecil pun dara tu 6 bulan 30Kg ada la kot..tapi biasanya kambing baka susu ni memang besar..kambing kalo ikut itung per ekor jatuh seekor RM480 ..peh mana nak cari harga tu skrg utk saanen..rezki aku la tu..pun dah lama aku ngidam kambing pakcik tu..dulu dah kecek2 tapi tak dapat..

anyway 1 nasihat aku utk situasi camni kita kene la ready kandang tu utk kemasukan ternakan in case ada kambing nak jual murah..ini dah ada orang offer murah baru kelam kabut nak tengok kandang, nak letak mana..kandang boleh muat lagi 10 ekor, tapi petak2 dah penuh, masuk kambing ni ke petak ni nanti gaduh..alih ke petak ni nanti kalah makan pulak..jadi kalo tengok kandang kita tu boleh muat lagi utk kemasukan ternakan, ajar2 la kambing tu berjiran2 dengan kambing petak sebelah..cara yang selalu aku amalkan ialah bila abis bagi makan, kambing dah kenyang, aku cuba masukkan seekor2 ternakan ke petak lain ikut kesesuaian..time makan alih balik..amik masa lama la jugak kambing2 ni boleh terima kehadiran jiran baru ni..satu lagi dengan cara menyediakan tempat atau palong makan yang banyak agar yang kalah makan boleh makan di tempat lain..ini petak kandang boleh duduk sampai 10 ekor, tp time makan boleh makan 5,6 ekor je..yang lain jadi labu labi tengok Pak Incik dengan Mak Incik makan rumput..

Ok setakat ni dulu..post kali ni aku rasa ayat aku tunggang langgang..sama gak cam post dulu..hahaha..seperti mana aku penah cakap aku bukan penulis ke pengkarya ke..ni la bahsa aku..utk share2 skit ape yang ada n amik ilmu serta nasihat yng diberikan kepada aku melalui blog n rumah ni..nnt ada maklumat lg, ada masa aku share lg..ari2 bukak tp bukan ari2 ada time nak tulis..

2 orang mencari kambing:

Teclado e Mouse said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Teclado e Mouse, I hope you enjoy. The address is http://mouse-e-teclado.blogspot.com. A hug.

Amir Azmi said...

Salam Bro,

Penghuni dalam bahasa Inggeris adalah 'resident'.

Minat gak nak bela kambing tapi tak tau bila nak start! saya kerja dengam gomen! Bagusnya bela kambing nie kena full-time baru masyuk :)