Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

01 October 2007

Mari Kira Untung Kambing

Formula mencari keuntungan projek ternakan kambing...
Harga Dedak : RM40 utk 50kg (peh mahal gila dedak ni..dedak ape rm 40 ni..untung ke..)
Target tempoh kambing beranak hingga boleh dijual : 10 bulan..
Target berat kambing semasa dijual : 20 Kg (paling ringan la ni..)
Harga kambing dijual : RM 15 sekilo (lembu pun dah rm 18 sekilo paling murah..)
So camna nak untung..
bergantung pada kos harian makanan ternakan terutamanya dedak yg diberi..
jumlah ideal kuantiti dedak yg diberikan utk seekor kambing dewasa : 500g
jadi
utk 500g bg seekor kambing= RM 0.40 (dr harga dedak yang saya berikan tadi..)
jadi
dari RM 0.40 sen kos+kos rumput+kos letrik+kos upah+kos ubat harian = (kita amiklah Rm 0.30sen) jadi kos harian bagi seekor ternakan = RM 0.70 sehari...(wah ini pun dah kira tinggi punya kos ni)
Kos sehari utk seekor = RM0.70
Kos sebulan utk seekor= RM0.70 x 30 hari = RM21
tempoh bela ternakan selama 10 bulan = RM21 x 10 = RM210
Jualan kambing 20KG x RM 15 =RM 300
KEUNTUNGAN KASAR JUALAN : RM 90.00
Boleh nampak tak bagaimana pojek ini menjana keuntungannya..itupun saya amik kos operasi yang agak tinggi dengan pemberian dedak yang agak mahal..dedak masih lagi dalam RM35 ke bawah masih boleh didapati walaupun berlaku kenaikkan harga yang mendadak..kalo bg rumput banyak lagi bagus..biasanya kos harian ternakan kebanyakkan pojek hanya RM 0.50 sehari bagi seekor..sebenarnya kos makanan utk 10 bulan tu tak sampai tak sampai dalam figure tu kerana kambing mula betul2 makan lepas 2 bulan setengah ke 3 bulan iaitu selepas cerai susu..sebelum tu dia tumpang curi makan mak dia ja..itu pun makan tak banyak..jadi kos dah boleh save dah kat situ..
utk kenaikkan berat badan pulak pastikan baka yang kita jadikan induk dan pejantan mampu menghasilkan anak yang baik..yg saya masukkan tu adalah berat minimum bg seekor kambing kacukan dalam 10 bulan..(kes bantut)..kalo baka yang baik boleh hasilkan 25 kg ke atas dan ada yang mampu mencecah 40kg dan mampu meningkat badannya dalam masa 6-8 bulan sahaja..
utk rumusan yg saya bg tu boleh dikira utk untung bersih kita ambik la RM 40...haha sikit je??okla tu dengan berat badan 20 kg...jual dengan harga RM15 sekilo..(mane nak dapat dah harga ni..boleh rujuk harga kambing kat kementerian hal ehwal pengguna..mau2 dekat RM30 sekilo..)kos harian pun tinggi lebih kurang RM0.70 (paling tinggi pun RM0.50 je)..what can we aspect kan?namun sebenarnya keuntungan projek boleh dijana 2 hingga 3 kali ganda dari ini sekiranya kos harian makanan kita dapat kurangkan, aspek pembakaan ternakan yang berkualiti ditekankan,pengurangan jumlah kematian,kos2 lain yang lebih murah dan lain2 lagi..ini baru jualan utk sembelihan kalo jualan baka mesti lebih dari tu..apa2 bergantung kepada kebijaksanaan kita utk menguruskan projek ternakan terutamanya dalam kos pemberian makanan..
sebenarnya saya masukkan formula ni utk kefahaman org yang baru atau mula nak berjinak2 dengan ternakan kambing ni bg mengetahui hala tuju projek penternakan kambing ni..dapat idea masa borak dengan pakcik yg datang kandang tadi..kita takleh nak cerita kat org2 yg berumur ni keuntungan 3,4 tahun, cash flow dan sebagainya biru mata pakcik tu nanti..jadi cerita dalam bentuk harian operasi seekor kambing tu hingga jual dan dapat untung baru senang sikit geng2 ni faham..nnt bila dah join bidang ni baru dorang nampak lebih jelas..dan yg dah xpert utk rancangan perniagaan ni utk lebih cantik lagi boleh buat cash flow dalam 10 tahun tengok berapa tahun break event point dia..ini yg saya bg utk kefahaman bg keuntungan kasar seekor2 kambing tu dijual..apa2 pun aspek pemasaran main peranan yg penting..buat perancangan dulu bagaimana kita dapat menjual kambing kita tepat pada tempoh yg ditetapkan...jangan harap pelanggan saja cari kita..kita perlu mencari pelanggan terlebih dahulu insyaallah lama2 nnt kita akan dicari org juga..tp kalo formula yg saya masukkan ni ada percanggahan boleh dibincangkan..mana tau saya silap atau ada idea2 baru..sama2 kongsi..

0 orang mencari kambing: