Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

12 September 2007

Selamat Berpuasa

Kami di Kelian Farm mengucapkan selamat berpuasa kepada semua pengunjung blog kelian farm dan juga kepada penternak2 serta seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam..Jadikan bulan yang berkat ini dipenuhi dengan amalan2 serta perkara2 kebajikan serta beroleh manfaat..Kami juga memohon kemaafan sempena bulan yang mulia ini di atas segala kesilapan serta kesalahan yang ada dalam penulisan di blog kelian farm ni..

Perbanyakkan solat2 sunat serta bertarawikh di malam hari..azam sikit tarawikh ni dari 8 rakaat ke 20 rakaat termasuk solat witir sekali..mana nak cari lagi solat sunat yang istimewa ni selain di bulan puasa ni lah..sapa2 peminat degawan ke, kabir hero kabir zero ke, cinda ke, bulan ni off la sikit tengok cerita tu..moh kita pi masjid buat amalan tu bg banyak sikit..dahla kita punya amalan pun nipis je (merujuk kepada aku)..

bila puasa tu janganlah sekadar menahan lapar dan dahaga ja..kalo macam tu bg penternak time bg ternakan makan dedak ke rumput ke, mesti terliur punya tengok ternakan tu makan dengan berselera sekali..nampak napier tu sedap macam salad tambah mayonis je..hahaha..puasa juga perlu meliputi menahan nafsu2 lain seperti nafsu pandangan, pemikiran, dan semua sekali gerak geri kita agar beroleh keberkatan dalam puasa kita..dan janganla jadikan puasa ni sebagai satu alasan bg kita tidak atau kurang melakukan kerja seharian..senang crita kira nak tegolek, tebaring je..konon2 lapar..perlu diingat nabi serta para sahabat berjuang menegakkan agama Islam ni tak kira masa malah di bulan puasa juga nabi serta para shuhada dan sahabat berperang dengan musuh2 Allah sebagai tanggungjawab utk menegakkan agama Islam..kita punya tanggungjawab sekarang ni lebih kepada perjuangan hawa nafsu sendiri..takkan tak boleh lawan..(juga merujuk kepada diri sendiri)

Bulan puasa juga umpama bulan rezki..mana2 tempat ada ja jamuan berbuka puasa..di pasar ramdan huh..macam nak bolot 1 lori je tengok kuih muih dan lauk pauk bermacam2..jalan2 masa tu pulak perot tengah lapar..huhu dugaan..tp apa apa pun kawal nafsu dalam perbelanjaan utk berbuka..waktu berbuka memang nikmat yang diperolehi bg org yang berpuasa tp kadang tengok terlebih pulak nikmat yang dinikmati tu..makanan berpuluh jenis depan mata tp yg sentuh 2,3 ketul je..makan pulak overdos..biasanya bulan puasa bulan yang baik utk kesihatan badan serta menguruskan badan..tp la ni mcm terbalik..lg puasa lg tambah berat badan..(turut menjadikan diri sendiri sebagai rujukan dan peringatan)..selamat berbuka puasa dan dapat merasai nikmat sebenar berbuka..

di bulan puasa ini juga mengajar kita erti keinsafan serta kesyukuran terhadap nikmat yang diperolehi..zakat fitrah wajib atas kita umat Islam agar sama2 membantu insan2 lain yang tidak bernasib baik agar sama2 merasa nikmat dr Allah kepada hambanya..ingat tak semua yang kita ada adalah milik kita..sebahagiannya adalah amanah daripadaNya kepada kita utk hambaNya yang lain.."aku kerja penat2 jadi semua ni hak akula"..tu semua perkataan orang2 bodoh yang lahir dari hati yang hitam dan busuk..semoga kita sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah SWT agar terpelihara iman kita daripada segala perkara keji dan mungkar..amin

Selamat menunaikan ibadah puasa dari kami..

1 orang mencari kambing:

abghalim said...

Now you have the brilliant ideal to promo your blog right.so keep working on that.InsyaAllah mudah mudahan diberkati.Janji kita jujur dalam semua bidang.Wassalam