Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

11 May 2009

Aku Dah Jadi Bangla

Salam...

Peh..Minggu ni memang agak memenatkan + memeritkan untuk aku..La ni suma keja aku kena buat sorang..dari A sampai Z kerja-kerja harian penternakan kambing ni aku buat sendiri..Ni suma gara-gara budak yang keja dengan aku berenti mengejut..Dengan selamba dia jawab kat member aku yang dia "Malas" bila kawan aku tanya pasai pa lari kerja..Dengan aku haram dia tak cakap..Tau-tau ditinggalkannye kambing aku tak makan aritu..Nasib bek aku backup..Peh susah gak nak cari orang tempatan yang sanggup nak keja dalam bidang ni..

Mungkin sebab aku bayar murah gaji dia..Tapi aku rasa dengan kerja yang diberikan tu taklah teruk sangat..Masuk kul 9.30 pagi sampai kul 12..Petang lak kul 4 sampai kul 6..Kerja bahagi 2 denagn aku..Mungkin jemu dan juga pengaruh rakan-rakan kot..Dok sat-sat ajak dia pi mengail, tahan burung la, ronda la..Macam-macam..Last-last aku gak naya..Takpa lagi aku yang naya..Lagiteruk kambing aku pun naya..Makan tak menentu..Kandang tak bersih..Tinja tak cuci,,Isyk

So, la ni aku la bos, kuli, kalendan, bangla, suma aku..Tapi tak kesahla janji kambing aku ok..Buat kerja sendiri ni lagi ok untuk kambing sebab kalo tuan sendiri bagi makan tentu kasi lebih punya..Jaga pun lebih..Tapi tuan dia jugak yang tergolek..Ada cadangan gak nak pakai "Orang Luar" supaya lebih boleh diharap..Tapi nak kena buat dulu penempatan kat dia..Tak sedap plak bagi dia dok kat umah aku sekarang...Nanti jiran-jiran aku tak senang dok plak..Tapi yang pastinya kos aku tak membenarkan dulu..Peh tahun ni jualan agak lembap..Aku tak tahu orang lain tapi member-member aku berasa jugak la ke"slow"an sekarang ni>>Harap-harap keadaan ni tak berpanjangan..Kalo tak peh susah gak la nak bernapas kat projek ni..Tapi bak kata member aku yang agak veteren.."Nak buat camna..Besala adat meniaga ada naik ada la surut..Tauhid ja..Adala rezki dia..Hang tau dak kambing ni dok doa kat hang supaya murah rezki hang sebab hang jaga makan minum tidoq dia.."Walaupun cara sembang sempoi ala-ala layan kopi O ais, tapi betul gak kalo difikirkan..Dan bual-bual dengan member-member yang seangkatan camni boleh mendatangkan semangat balik pada aku untuk meneruskan cita-cita Kelian Farm sebab kadang-kadang aku ada terpikir betul ke jalan aku ...Anyway aku yakin setaip cabaran dan halangan yang aku dan juga rakan-rakan seperjuangan hadapi pasti ada hikmah dan juga sinar di akhirnya..So don't give up guys..

3 orang mencari kambing:

Anonymous said...

Heh...sabor je la. Depa dok gila meracik burung la nie

SCHAKEYRA said...

cheh, cam tatau jer, anak org mlayu mmg ler gitu dia punya habit.. Fun is better than having work for money hahahaha~~ sbb tu tak maju...

Anyway, kak doa2 supaya bjaya, so that, ley gak kami tompang-tompang snang...hehehehe~~

n kalu lambat lg, kalu der rezki, kak tolong r tmbh2 cket taun depan hehehehe (kalau da posting ar)..All the best..Dont Give UP!!

**P/S: Tenet dah ley pakai eh??

Azman said...

bila ada time menyawa sikit tulong la habaq. ingat nak pi melawat kalu buleh.