Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

12 January 2008

Perlawaan Untuk Menjadi Usahawan Ternakan Kambing Boer

salam Maal Hijrah 1429..



Berita baik untuk semua yang berminat untuk memulakan serta membersarkan ternakan kambing boer..arini kat Utusan Malaysia (bahagian Sigap..ala soqkaba kecik tuuu)..Kementerian Peranan dan Industri Asas Tani dan Jabatan Haiwan telah mempelawa warganegara Malaysia yang berminat utk menternak kambing utk menyertai Usahawan Ternakan Projek Pembiakan Kambing Boer Nasional (NBBC)...borang dan syarat2 penyertan boleh rujuk kat laman web



htp://agrolink.moa.my/jph/dvs/nbbc-usahawan.html

Tarikh tutup permhonan 15/02/2008

Hantar permohonan ke

Urusetia National Boer Goat Breeding Pogram
Bahagian Pembangunan Sumber Teknologi Ternakan
Jabatan Perkhidmatan Haiwan
Wisma Tani, Blok Podium, Lot 4G1
Presint 4
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62630 Purajaya

Selamat mencoba..peluang baik ni..tapi tak pasti la ladang ni..Kat Pondok Tanjung, Taiping kot..sapa2 ada maklumat tak??

2 orang mencari kambing:

mybob said...

Asalamualaikum bro?

Pasal benda nie hang dah pi ker tapaknya?? aku nie malas nak komen benda nie..kang tak pasal2 aku kena carik dek orang pulak...tapi fikir sendiri lah...umum dah setahun progress baru 30%..pi sana tgk baru ada beberapa biji pejabat kontena..lain2 kosong...ada lah indon berkampung sket...

laie satu..cuba projek cam tu diberi pada mereka yang memang berjiwa breeder dalam hal nie..aku rasa lebih selamat..yang terlibat memajukan tu hanya fikir untung jer..bukan jiwa breeder pun..laie satu jangan nantie ada yang terlibat..terpaksa fikir 2 kali nak meneruskan atau tidak...nantie han tau lah..hang hilang kebebasan sebagimana sekarang..dah mcm kerja ngan orang pulak konsepnya...sekian dari aku..hehehehe

Kuli Ladang said...

tak pi lagi pun..tak tau apa bende pasai ni pun..oo itu macam ka..mcm serabut je..anyway aku just aply gitu2 jer..kalo tersenarai shortlist ke kena intibiu ke baru buat homework skit pasal projek ni..pastu baru decide nak join ke tak..

tp aku bajet ade 2, 3 kemungkinan skim pojek ni..samada bagi pawah kat penternak..(buat kat kandang sedia ada) atau buat kat sana..t kalo kate kita kene kat sana tp rule ikut depa, n rule tu pun macam ko cakap tu alamat mmg tak best tak best pojek tu.silap2 haribulan kita balik yg letih lagi teruk rugi lagi....baik buat sdr..

tp aku rasa politik ngan "makan kot atas" ni mesti ada..cuma tak tau la tara mana sangat..kita tunggu dan lihat ja..anyway tq 4 d comment..kim salam zai..