Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

17 November 2007

Kembali lagi

Assalamualaikum...

lama tak mengadap blog ni..ada technical error skit kat komputer.senang cakap baru ni komputer aku ada lingkup sikit..jd 2 minggu la jugak tak mengadap blog ni..kalo tak tengok sehari blog ni dan blog rakan2 yg lain mcm tak cukup je kerja penternakan utk 1 hari..tu sindrom utk penyakit mat blogger ke??

sekarang komputer dah ok..jadi pasni aku sambung balik keje part time aku malam2 ni..tapi itu pun kalo sempat..sebab sejak kebelakangan ni, banyak customer Kelian Farm berurusan utk pembelian kambing pada waktu malam..

ada beberapa sebab yg dorang suka amik kambing malam2 ni..(pukul 1 - 2 pagi pulak tu)..

1. siang biasanya ada kerja lain..jadi malam biasanya depa free dan boleh berurusan dengan lebih senang

2. bawak ternakan waktu malam ni tak panas sangat..tapi sebenarnya ada bahaya jugak..bawak malam ni kambing senang dapat radang paru2 sebab terlampau sejuk dan stress..

3. sebab utamanya ialah takdak permit...hahaha..tp urusan permit ni kalo difikirkan memang leceh dan lambat..banyak prosedur (birokrasi???) kena buat..buat blood test, pengesahan masuk dan keluar ternakan, kuarantin dan sebagainya..walaubagaimanapun aku tak nafikan keperluan utk semua perkara ni..memang penting prosedur ni utk memastikan ternakan yg akan dibawa masuk atau keluar bebas dari penyakit berbahaya dan berjangkit..

namun begitu, aku rasa prosedur ni boleh lagi dipermudahkan bagi membolehkan urusan jual beli ternakan sekiranya pihak yang terlibat kreatif dan komitmen dalam melakukan perkhidmatannya..

ni atr pendapat aku bagi mengurangkan prosedur2 remeh ni..

1. pihak yang terlibat perlu melakukan lawatan atau jadual berkala ke kandang2 atau kawasan penternakan bagi memastikan kawalan penyakit dapat dilaksanakan..boleh buat blood test semasa lawatan tu jadi boleh gunakan keputusan blood test tu utk tempoh2 tertentu.

2. permit tu bagi arrange utk satu hala saja..contoh kalo penjualan kambing tu melibatkan 2 negeri boleh pakai permit keluar atau masuk ternakan satu negeri saja utk permohonan..

3.bawak ja pegawai haiwan tempat masing2 masa urusan jual beli kambing tu..komfem org tak cakap apa punya..upah la pegawai haiwan tu char koe teow ka, pasembuq ka mesti ok punya..haha..

apa2 pun itu hanya pandangan otak aku yg masih lagi baru dan mentah dalam industri ni..cara penerimaan dan perlaksanaannya bergantung pada hakikat sebenar tugas serta prosedur ni..yg boleh mudah kita mudahkan dan dalam masa yg sama yg perlu dilakukan tak boleh diabaikan..tapi kerenah prosedur dan birokrasi ni perlu dikurangkan agar tidak membebankan atau menyusahkan penternak dalam berurusan..sekiranya kerenah2 leceh camni tak diambil tindakan, Malaysia tidak akan jadi negara yang bebas penyakit ternakan disebabkan penternak mengambil cara mudah utk berurusan jual beli ternakan yang juga disebabkan cara susah yg diamalkan oleh pihak2 yg terlibat..dan sekiranya ini berlaku, matlamat negara utk menjadi pengeksport makanan halal hub (tah aku tak beberapa ingat dia punya pogram tu) hanya tinggal laungan ja..sebabnya atas kita sendiri lah..

0 orang mencari kambing: