Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

07 August 2007

bz,bz,bz

Minggu ni bz sikit dari minggu biasa..member aku nazrol@minai dah tak keja dah kat kandang kelian farm..dah dapat keja kat sony..jd engineer kat sana..(hahaha dari jaga kambing terus dapat engineer).jadi takdakla org nak bagi makan kambing2 ni..so kenala aku take over kerja2 kuli balik yg dah lama tak buat..kambing2 dah macam mogok dah bila rumput ngan dedak tu aku yang bagi..slow2 je dia makan..taktau la dia mogok ke sopan depan aku..dulu masa minai ni ada rakus je dia makan rumput2 tuh..anyway tq minai..good luck with ur new job..kambing2 kat sini mesti miss dengan hang punya bebel kat depa tu..haha..tp jgn buat kilang sony tu macam kat kandang plak..

minggu ni jugak aku sibuk buat pogram kasi kat anak2 kambing aku..tujuan kasi ni utk mengelakkan anak2 ni bila dah besar nanti bagi benih kat mak kakak dorang plak..ni kiranya pogram perancangan keluarga kambing la..hahah..secondly aku nak tengok samada betul atau tidak org cakap kalau kasi ni kambing boleh naik 2 atau 3 kali ganda..betul tak kita tengok dulu..kalo betul buleh la dijadikan sebagai pogram utk anak2 kambing bagi tujuan jualan daging ni..baru lebih sikit keuntungan dia daripada jual ternakan yang tak dikasi ni.

Cerita sikit bab pogram kasi kambing aku ni..first aku nak ucapkan terima kasih dekat Mr. Tan, penolong pegawai JPH Baling kerana sudi datang melawat kandang dan buat pogram ni..aku select anak2 kambing aku dalam 4-6 bulan yang mana aku tak mau jadikan baka utk dikasi..pogram kasi ni menggunakan alat yang dikenali sebagai burdizzo..alat dia macam..alah lupa lak apa nama alat serupa dengan burdizzo ni tp lebih kurang playar la.burdizo ni dikapit di pangkal zakar kambing tersebu..ini bertujuan utk memutuskan urat di dalam zakar tersebut putus..Ia dibiarkan kapit selama 5-6 saat bagi memastikan urat zakar tersebut putus.Sebelum tu kambing tersebut disuntik dengan ubat kebas di zakarnya agar kambing tu takla sakit sangat..selepas tu sembur tempat yg dikasi tu dengan iodine ke ubat semburan luka ka bagi pencegahan daripada bakteria di tempat luka tersebut..

Daripada pemerhatian aku, lepas kasi tu agak seminggu jugak la kambing2 tu slow sikit time makan, main2 dan sebagainyala yg biasa dorang buat..tp Mr Tan cakap ini normal bagi kambing2 ni utk lega dari sakit dan stress serta nak biasakan diri dengan keadaan baru dia tu..kasi ni elok dibuat dari umur kambing tu 4-6 bulan kerana tempoh tersebut merupakan tempoh pembesaran kambing yang agak tinggi..yg tua2 ni menurut Mr. Tan boleh jugak kasi tp kadar kenaikkan tak tinggi mana dah..dan tak ekonomik..takmau pakai jantan tu kasi sembelih je utk kekah ke kenduri ke dan mcm2 lg

Kasi ni ada beberapa cara..yang tradisional pakai getah pun boleh buat tp aku tak xpert lg..kaedah burdizo ni aku boleh buat sendiri.senang ja tp heheh..aku tak cukup kuat nak kapit zakar budak2 tu..kesian jugak aku tengok tp nak wat camna..pengurusan kambing kena jaga jugak jgn sampai induk kita beli dekat RM1000 last2 kawin ngan jantan RM500 je..tak ke rugi..

minggu ni jugak sibuk tgh riki ladang kelapa sawit utk nak pajak daun kelapa sawit bila time bulan poasa ni..nampak gaya kat utara sekarang mcm nak kemarau..kalo kemarau komfem rumput lambat naik dan tak besar..nak pakai sprinkler hohoho...berapa banyak modal tuh..so kena la ada backup plan utk makanan kambing ni..takut abis je rumput last2 hantam dedak je..ooo letih camni..minggu ni bz sikit dan seterusnya pun nampak gaya sama ja...uuuii bukan senang nak senang ni..end

1 orang mencari kambing:

abghalim said...

hahahaha nanti boleh part time jadi tok mudim.atau pakar sakit tuan