Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

02 July 2007

Bebiri ke Kambing, Kambing ke Bebiri?

Assalamualaikum..lama tak update info tentang ternakan..bz sikit..(padahal tak pandai pun bab it maiti ni)..ada info sikit2 insyaallah akan di ├╝pdate"dari masa ke semasa..kali ni saya masukkan gambar2 kambing dan bebiri utk kita sama2 perati perbezaan di antara bebiri dan kambing..bebiri yang ditunjukkan adalah jenis baka hair sheep yg kalo lihat sekali imbas nampak lebih kurang kambing ja..

Antara Beberapa Gambar Baka Kambing Yang Femes Ngan Penternak


Kambing Boer

Kambing Kalahari


Kambing Saanen



Ni pulak gambar-gambar baka untuk bebiri..Jarang2 kita tau nama dorang sebab sekarang ni nama2 kambing je yg femes di kalangan penternak kita ni..

White Dorper (dah macam sannen dah gaya)



Santa Ines



Black Belly


Morada Nova


kat atas ni saya letakkan antara gambar2 kambing dan bebiri sebagai panduan bagi mengenalpasti ternakan yang hendak diternak terutamanya semasa membeli ternakan. Kenalpasti betul2 samada ianya bebiri atau kambing ternakan tersebut..bagi penternak yang baru mula utk nak masukkan ternakan dalam kandangnya, dinasihatkan agar membawa seseorang yang arif dan berpengalaman dalam bidang penternakan ini seperti pegawai JPH, atau penternak2 berpengalaman bagi menentukan ternakan yang dibeli adalah betul, baik dan berkualiti..sekian..


























0 orang mencari kambing: