Yang Melawat Kambing2 di Kandang~~

25 July 2007

Analisis Komersil Konsep Penternakan Kambing


adoi lama tak tulis blog..bukak blog just tengok2 je..letih..balik dr kandang je dah kat isyak..satgi pi balik kandang tidoq sana jd pak guard..tp nak buat jugak amal kebajikan sikit2 dengan sharing maklumat yang saya ada..

kebanyakkan la ni ramai yg teruja dengan bidang penternakan ni terutama kambing la..tapi kita tau tak ke mana hala tuju kita kalo buat bidang ni..untung banyak tak?ke setakat nak sahut seruan pak lah je..jgn pakai terjun je..kena jugak buat research dlm bidang ni..apa kita nak buat..nak start dengan berapa ekoq..takut nanti mcm2 kita nak buat, last2 habuk pun takde..

ok kat atas ni saya sertakan analisis konsep penternakan yang dibuat oleh CIK NORDIN, PERFECT AGRO yang boleh dijadikan panduan bagi penternak dan juga bakal penternak konsep mana yang kita nak buat serta hala tuju bidang yg kita nak buat..(untung ke tak? banyak ke sikit?)

sory kecik sangat tak nampak..takpa double click kat gambar tu utk paparan yang lebih jelas..tu adalah sebagai panduan bagi menentukan halatuju penternakan serta analisis purata pendapatan sebulan dalam masa 10 tahun..lumayan kan..bela 5 ekor pun buleh buat projek..tapi pesan tokwan saya "tiada jalan mudah untuk mudah dan tak susah mana pun utk susah"so fikir2 kan..



Perjumpaan Dengan Abang Halim Ulu Yam

Pada hari ahad 22hb Julai 2007, saya telah berpeluang bertemu dengan abang halim http://ladanguluyam.blogspot.com./ di kandang saya kelian farm..(tp banyak sembang kat kedai kopi makndak)..banyak ilmu serta idea yang saya perolehi hasil perbincangan dengan beliau..dari pengamatan saya, abang halim ni merupakan seorang berpandangan yang jauh dalam setiap aspek yang dibincangkan dari pasal ternakan sampai la ke bab bola..(selit2 gak sikit2)..beliau tidak lokek dalam memberikan ilmu terutama dari segi skill serta strategi pemasaran dan memberikan pandangan bagi membantu perkembangan industri ternakan kelian farm..terima kasih kerana banyak membantu saya dalam membuka ruang pemikiran saya yg masih lagi sempit dan naif dalam menghadapi cabaran idup yang makin lama rasanya makin takut kita nak hadapinya..best dapat kenal dgn abg halim..trust me..tq so much abg halim..nanti kita jumpa lg insyaallah..kim salam kat kakak..(lupa lak nak tanya nama kakak)

11 July 2007

Promosi Kayu Murah Utk Pembinaan Kandang

Kami menawarkan promosi pembelian kayu kilang untuk pembinaan serta penyelenggaraan kandang dengan harga yang menarik serta murah

Berikut adalah beberapa jenis kayu yang biasa digunakan untuk membina kandang dan harga yang ditawarkan..

1. kayu 1 x 2 = RM 0.25 sen
2. kayu '2 x 3' = RM 1.00

dan lain-lain lagi jenis dan saiz kayu dengan harga yang menarik dan berpatutan..pembelian adalah secara pukal..

untuk maklumat lanjutdan tempahan sila hubungi

nasri
013-4001083
kelian farm,
kg carok kelian,mukim pulai
09100 Baling, Kedah
http://kelian-%20farm.blogspot./

Tunggu kemunculan pakej pembinaan kandang kambing dengan harga yang menakjubkan dr kami :)...

04 July 2007

Rumput Hidroponik

Salah satu alternatif penanaman foraj untuk ternakan dengan penggunaan kawasan yang minimum yang masih lg di peringkat kajian oleh agensi berkenaan..terdapat pro dan kontra dalam kaedah ini. namun ianya adalah salah satu usaha dalam membantu memperkembangkan industri ternakan di negara kita.










02 July 2007

Bebiri ke Kambing, Kambing ke Bebiri?

Assalamualaikum..lama tak update info tentang ternakan..bz sikit..(padahal tak pandai pun bab it maiti ni)..ada info sikit2 insyaallah akan di ├╝pdate"dari masa ke semasa..kali ni saya masukkan gambar2 kambing dan bebiri utk kita sama2 perati perbezaan di antara bebiri dan kambing..bebiri yang ditunjukkan adalah jenis baka hair sheep yg kalo lihat sekali imbas nampak lebih kurang kambing ja..

Antara Beberapa Gambar Baka Kambing Yang Femes Ngan Penternak


Kambing Boer

Kambing Kalahari


Kambing Saanen



Ni pulak gambar-gambar baka untuk bebiri..Jarang2 kita tau nama dorang sebab sekarang ni nama2 kambing je yg femes di kalangan penternak kita ni..

White Dorper (dah macam sannen dah gaya)



Santa Ines



Black Belly


Morada Nova


kat atas ni saya letakkan antara gambar2 kambing dan bebiri sebagai panduan bagi mengenalpasti ternakan yang hendak diternak terutamanya semasa membeli ternakan. Kenalpasti betul2 samada ianya bebiri atau kambing ternakan tersebut..bagi penternak yang baru mula utk nak masukkan ternakan dalam kandangnya, dinasihatkan agar membawa seseorang yang arif dan berpengalaman dalam bidang penternakan ini seperti pegawai JPH, atau penternak2 berpengalaman bagi menentukan ternakan yang dibeli adalah betul, baik dan berkualiti..sekian..